Verwijzing in seconden
Pechito champion du monde

Pechito volgt in voetsporen fangio en pakt wereldtitel

Twee weken na het winnen van de wereldtitel bij de constructeurs in het WTCC, heeft Citroën dankzij José María López ook de rijderstitel in de prijzenkast kunnen bijzetten.

Op het Japanse circuit van Suzuka noteerde ‘Pechito’ López zijn negende overwinning van het seizoen. Sébastien Loeb pakte in Race 1 eveneens een podiumplaats. José María López is de eerste Argentijn die in de autosport een wereldkampioenschap wint sinds Juan Manuel Fangio 57 jaar geleden.

Door gisteren de pole position-tijd voor de eerste race te rijden manoeuvreerde Lopéz zich in een uitstekende uitgangspositie voor de titel. Een vierde plek was voor hem al voldoende om tot WTCC-kampioen 2014 gekroond te worden, maar de Citroën-coureur met startnummer 37 wilde de strijd in stijl voltooien. Toen de lichten doofden maakte hij zijn beste start van het seizoen, waardoor hij vóór Yvan Muller de eerste bocht bereikte. Sébastien Loeb, die als derde vertrok, kende een slechte start en kwam na één ronde als vijfde door, achter Chilton en Valente.

Bumper aan bumper trok het tweetal een gat ten opzichte van de rest van het veld, maar twee ronden later werd Yvan Muller het slachtoffer van een lekke band, waardoor de viervoudig Wereldkampioen genoodzaakt werd de strijd te staken. Waarmee het gevecht in het rijderskampioenschap feitelijk beslecht was. López was dichtbij een welverdiende overwinning, terwijl Loeb nog in vol gevecht was. Dankzij de strijd tussen Chilton en Valente slaagde Loeb er in weer een plekje door te schuiven naar de derde plaats. Uiteindelijk was het López die won, om bij het podium feestelijk door het Citroën Total-team – volledig uitgedost in de beroemde blauw-wit gestreepte shirts met het startnummer 37 – onthaald te worden.

Tegelijkertijd was het zaak voor de monteurs om de auto’s direct weer klaar te maken voor Race 2. Loeb, Muller en López startten vanaf respectievelijk een achtste, negende en tiende plek op de grid. Yvan Muller was het scherpst van de drie en lag aan het einde van de eerste ronde zesde, vóór Seb en Pechito en achter Valente. In ronde vijf waagde Muller een poging, maar hij raakte Valente waardoor die laatste moest opgeven. Kort daarna verschalkte López Loeb, waarmee de drie Citroëns uiteindelijk als vijfde, zesde en zevende finishten.

Yves Matton, hoofd van Citroën Racing: “José María López is een fantastische Wereldkampioen, voor Citroën, Argentinië en het FIA WTCC! We zijn blij en verheugd hem aan de titel te kunnen helpen. Het is een coureur die zich zowel onderscheidt door zijn prestaties als door zijn persoonlijkheid. Deze rijderstitel is opnieuw een belangrijk succes voor ons team, na twee weken geleden ook al de constructeurstitel te hebben gewonnen. Gedurende de afgelopen kwart eeuw heeft Citroën unieke knowhow opgedaan waarmee het merk in de rally-raid, het WRC en nu het FIA WTCC heeft getriomfeerd.

José-María López: “Het is een geweldig gevoel. Als eerste denk ik aan al die mensen die ik wil bedanken. Mijn familie, aan iedereen die me door moeilijke momenten heeft gesleept, en aan Citroën dat me de kans heeft gegeven om in een C-Elysee te rijden. Eveneens dank aan alle engineers en monteurs. Niet alleen de mensen die mijn auto hebben geprepareerd, maar het complete team. Het voelt heel speciaal om op één van Ayrton Senna’s meest favoriete circuits te winnen. Hij won hier twee titels en ik ben er trots op om hier ook te kunnen zegevieren. Bovendien is het een eer om Juan Manuel Fangio als Argentijns Wereldkampioen op te kunnen volgen. Dankzij hem is ons land zo gek van autosport en ik ben er trots op voor mijn land uit te kunnen komen in het FIA WTCC.

RACE 1

1.

José María López (Citroën C-Elysée WTCC)

2.

Tom Chilton (Chevrolet RML Cruze TC1)

+8’’473

3.

Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC)

+9''693

4.

Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC)

+10’’414

5.

Hugo Valente (Chevrolet RML Cruze TC1)

+12’’153

 

RACE 2

1.

Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC)

2.

Dusan Borkovic (Chevrolet RML Cruze TC1)

+1’’725

3.

Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC)

+4’’360

4.

Tom Coronel (Chevrolet RML Cruze TC1)

+5’’497

5.

Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)

+6’’116

 

Tussenstand WK rijders

 

1.

José María López

422 points

2.

Yvan Muller

305 points

3.

Sébastien Loeb

275 points

4.

Tiago Monteiro

174 points

5.

Norbert Michelisz

169 points

 

Tussenstand WK constructeurs

1.

Citroën Total

927 points

2.

Honda

649 points

3.

Lada

371 pointsTop