Bekijk de inhoud
Citroën Ami One Concept

AMI ONE CONCEPT

Met de nieuwe Ami is het concept van de Ami one concept werkelijkheid geworden

De geschiedenis van Citroën is al sinds de oprichting van het merk in 1919 een afspiegeling van zijn tijd, met eigenzinnige en revolutionaire modellen die tot iconen zijn uitgegroeid. Ter gelegenheid van de Salon van Genève van 2019 onthulde Citroën zijn visie op een vorm van mobiliteit in de stad die voor iedereen bereikbaar is.

BORN CITROËN*

Citroën Ami One Concept, de visie op mobiliteit in de stad "By Citroën": #LibertyElectriCityMobility! Bij dit concept worden alle voordelen van 100% elektrisch rijden gecombineerd met een gedurfd en kleurrijk design en een bijzonder gebruiksvriendelijk, comfortabel en praktisch karakter. 

Omdat je er geen rijbewijs voor nodig hebt, is de Ami One Concept bij uitstek geschikt voor allerlei soorten "à la carte"-gebruik, van autodelen tot verhuur. Net als indertijd de 2CV staat de Ami One Concept voor bewegingsvrijheid voor iedereen en heeft hij alles in zich om het populaire icoon van de moderne stad te worden.

 

*Né Citroën

EEN KUBUSACHTIGE VORM

De Ami One Concept valt op door zijn kubusachtige vorm en extreem compacte afmetingen (2,50 m lang, 1,50 m breed, 1,50 m hoog), waardoor hij er niet alleen stoer uitziet maar ook uiterst wendbaar is. Omdat hij is gemaakt is voor de stad, worden de vier hoeken van de carrosserie beschermd door stijlvolle Airbumps® met "Out of the Blue" kleuraccenten.

EEN KARAKTERISTIEKE VOORZIJDE

De karaktervolle en moderne voorzijde van de Ami One Concept wordt geaccentueerd door een sierlijke Y-vormige lichtsignatuur die doet denken aan die van de concept car CXperience. De zwevende structuur van de gecombineerde richtingaanwijzers en dagrijverlichting geeft het geheel een verfijnd accent. Het lakwerk in de kleur Orange Mécanique en het tweedimensionale logo in het midden van het zwarte vlak versterken de dynamische uitstraling. 

DOORDACHT DESIGN

Het design van de Ami One Concept is bijzonder doordacht, met verschillende symmetrische onderdelen: dezelfde portieren links en rechts (waarbij het bestuurdersportier naar achteren scharniert), identieke onderdelen aan de voor- en achterzijde, de onderste bumperdelen, de spatborden en de dorpels. Ook de achterlichten zijn links en rechts gelijk, terwijl de vier onderdelen waaruit de buitenspiegels en de portiergrepen bestaan een op verschillende manieren te monteren montageset vormen. Een ander onderscheidend element is het cabriodak. Dit in antracietgrijs canvas uitgevoerde dak kan met één handbeweging open en dicht worden geschoven.

BORN FREE

De Ami One Concept biedt bewegingsvrijheid voor wie 16 jaar (14 jaar in Frankrijk) of ouder is en in de stad woont, zonder dat hij of zij er een rijbewijs voor nodig heeft. Citroën heeft de Ami One Concept bedacht als alternatief voor het openbaar vervoer en andere vormen van individueel vervoer (zoals een bromscooter).

100% ELEKTRISCH

 

Ami One Concept propose un mode de conduite 100% électrique à la fois respectueux de l'environnement et moins coûteux à l'usage. Il roule jusqu'à 45 km/h sans émettre de CO2. Il bénéficie de 100 kms d'autonomie, ce qui lui permet d'effectuer de nombreux trajets en ville. Branché sur une borne de recharge publique ou Wall Box, Ami One Concept se recharge facilement en 2h via son câble électrique. Modèle silencieux, il est également sécurisant pour son environnement extérieur : il dispose de sa propre signature sonore. Depuis la règlementation européenne du 01/01/2019, tous les véhicules électriques doivent émettre un son artificiel pour alerter les piétons à proximité.

BORN CLEVER

In de 100% connectieve Ami One Concept vormt de smartphone het hart van de communicatie tussen mens en machine. Dat begint al bij het instappen: de portieren kunnen worden vergrendeld en ontgrendeld door met de smartphone de QR-code op het aluminium frame van de portiergrepen te scannen.

Nadat de bestuurder zijn smartphone in de daarvoor bestemde houder heeft gelegd, kan de communicatie tussen de Ami One Concept en de bestuurder beginnen. De geselecteerde app wordt in de vorm van een balloon in het gezichtsveld van de bestuurder geprojecteerd, zoals bij een head-up display. Op die manier heeft de bestuurder via zijn smartphone toegang tot zijn persoonlijke omgeving en een scala aan services. 

Voor de communicatie met zijn bestuurder is de Ami One Concept voorzien van twee toetsen op het stuurwiel: één voor het met een gesproken commando oproepen van de assistent en één voor het app-keuzemenu. In de cilinder rechts van de Drive POD zijn de startknop en de keuzeschakelaar van de automatische transmissie ondergebracht.

AUTODELEN OF HUREN

De connectieve Ami One Concept gaat nog een stap verder door nieuwe manieren van gebruik mogelijk te maken. Via de speciale app zijn verschillende formules voor autodelen of huur beschikbaar, met een portal voor bijbehorende services (laden, zoeken naar een vrije parkeerplaats, enz.). De Ami One Concept speelt daarmee in op de verschillende wensen van gebruik (af en toe of op regelmatige basis) die klanten kunnen hebben. Met de app kan over de Ami One Concept worden beschikt en de gebruiksduur op elk moment worden aangepast, zonder verplichtingen en all-in.

De autodeel- of huurservices kunnen aan elke behoefte worden aangepast, met huur voor 5 minuten tot 5 uur (via Free2Move), tot 5 dagen (Citroën Rent&Smile), tot 5 maanden (short lease) of zelfs tot 5 jaar (operational lease).

EEN UITERST FUNCTIONEEL INTERIEUR

Het interieur is ruim en functioneel. De bestuurdersstoel (verschuifbaar) en de passagiersstoel (vast) zijn asymmetrisch opgesteld, voor een maximale ruimte en bewegingsvrijheid voor de inzittenden. Alle hoekjes en gaatjes van het interieur zijn optimaal benut, zodat de inzittenden aan opbergmogelijkheden niets te kort komen.

 OPBERGRUIMTE

 

Aan de passagierszijde bevindt zich een opbergruimte met plaats voor een handkoffer of handtas. Via de neerklapbare bestuurdersstoel is een plateau achterin bereikbaar, met ruimte voor de door Damien Beal speciaal voor de Ami One Concept gecreëerde reisaccessoires.

MERCHANDISE

De speciaal voor de Ami One Concept ontworpen merchandise is gecreëerd met dezelfde filosofie, en met dezelfde kleuren.