Verwijzing in seconden
1500x646_vignette

WINTERSPORT VOOR DE CITROËN C3 WRC!

Voor de tweede manche van dit seizoen gaan de piloten van het FIA Wereldkampioenschap Rally de strijd aan in de enige race met 100% winters karakter. Kris Meeke / Paul Nagle en Craig Breen / Scott Martin zullen de Citroëns C3 WRC over de ijzige wegen van de Rally van Zweden laten slippen!

RALLY VAN ZWEDEN: SLIPPEN EN NOG EENS SLIPPEN

De rally van Zweden staat sinds zijn oprichting in 1973 op de kalender van het Wereldkampioenschap en is één van de manches waar men niet om heen kan. Zelfs als het kwik -30°C aangeeft – wat dit jaar echter niet het geval zal zijn – komt er altijd heel wat volk opdagen om de acrobaten aan het stuur van de rallywagens te zien voorbij glippen. De WRC-wagens rijden aan volle snelheid rakelings langs de sneeuwmuren, wat voor een onvergetelijk spektakel zorgt. De piloten geven ook aan dat de grip van de spijkerbanden voor even unieke sensaties zorgt…

De editie van 2017 is voorzien van tal van nieuwigheden, met een assistentiepark dat voortaan is ingeplant op de luchthaven van Torsby.

Dankzij deze configuratie kon meer dan de helft van het parcours vernieuwd worden en zullen de piloten ongeziene parcoursgedeelten ontdekken. Na de traditionele super special – donderdagavond op de renbaan van Karlstad – zal de etappe van vrijdag Noorwegen aandoen. De special van Rödjen zal als enige dit seizoen grensoverschrijdend over het grondgebied van twee verschillende landen beslecht zal worden! Zaterdag zal Vargåsen uiteraard het hoogtepunt zijn met de wedstrijd om de verste sprong op Colin's Crest. De rally zal zondagmiddag met de Power Stage van Torsby afgerond wor

1500x646

DE UITDAGINGEN: EEN NIEUWE STAP VOORUIT ZETTEN

Na tal van wederoplevingen heeft de rally van Monte-Carlo de homogeniteit van het platform 2017 bevestigd, evenals het bijzonder spectaculaire karakter van de nieuwe generatie van World Rally Cars. Voor Citroën Total Abu Dhabi WRT was deze eerste afspraak echter niet in lijn met de uitgesproken ambities. In amper twee weken tijd werden de redenen van dit resultaat geanalyseerd, wat geleid heeft tot een verfijnde voorbereiding voor Zweden.

Na een eerste sessie van testritten begin januari zal het team, zoals voorzien, de Citroën C3 WRC dit weekend verder op punt stellen op een terrein dat zo dicht mogelijk aanleunt bij het rallyparcours.

Opnieuw werden in deze manche twee auto's ingezet die genomineerd zijn voor het Wereldkampioenschap van de Constructeurs . Aan de zijde van Kris Meeke en Paul Nagle zal het duo Craig Breen en Scott Martin met de C3 zijn competitiedebuut maken. Stéphane Lefebvre / Gabin Moreau zullen op hun beurt evolueren in een auto van de vorige generatie.

Nadat hij zichzelf vorig jaar naar het niveau van de allerbesten heeft getild, staat Kris Meeke aan de start met het doel om de rally te winnen.  Na een achtste plaats in de editie van 2016 in zijn allereerste rally met een WRC van Citroën Racing, mikt Craig Breen eveneens op een heel goed resultaat op één van zijn favoriete ondergronden.

ZIJ NAMEN HET WOORD

YVES MATTON, DIRECTEUR VAN CITROËN RACING: "Zodra we terug waren uit Monaco is het team met sereniteit en vastberadenheid aan de slag gegaan. De analyse van de rally van Monte-Carlo heeft aangetoond dat onze tegenvallende prestaties te maken had met een cumul van geïsoleerde, vaak onvoorspelbare feiten, eerder dan met een groot probleem. Dat is eerder geruststellend en we blijven vertrouwen hebben in ons potentieel. In Zweden hopen we uiteraard op een beter resultaat.

Opnieuw zal Kris Meeke voor de winst gaan, terwijl Craig Breen zal moeten leren en vooruitgang boeken voor zijn eerste rally met de C3 WRC. We zullen nog steeds slechts twee genomineerde auto's hebben, maar we hopen de kloof in het Wereldkampioenschap van de Constructeurs te verkleinen. "

LAURENT FREGOSI, TECHNISCH DIRECTEUR: "We hebben de specifieke eigenschappen van deze rally in de loop der jaren leren beheersen. De afstellingen zullen gebaseerd zijn op de afstellingen die we gebruiken op aardwegen en we hebben tijdens de testritten vastgesteld dat de C3 WRC goed reageert met onze gebruikelijke oplossingen. Als de omstandigheden verslechteren met minder sneeuw en ijzel, moeten we klaar staan om de setup aan te passen, met ophangingen die aangepast zijn aan de sporen die zich in het traject vormen. In deze omstandigheden hebben de spijkers van de banden de neiging om te breken en dat fenomeen moet ook beperkt worden door in te spelen op bepaalde parameters. Naarmate het aantal kilometers verstrijkt, hoopt er zich sneeuw op de auto op en het extra gewicht dat op die manier gecreëerd wordt, is nadelig voor de prestaties. We hebben daar rekening mee gehouden bij het uittekenen van de carrosserie, maar dit fenomeen blijft onvermijdelijk. "

KRIS MEEKE: "Na een ontgoochelende rally van Monte-Carlo, zowel voor mij als voor het team, is het moeilijk om het volle vertrouwen te hebben aan de vooravond van de rally van Zweden. We hebben lessen getrokken uit deze eerste manche en we zullen op de volgende afspraken van dit lange seizoen sterker voor de dag komen. Ik ben verheugd om aan de start te staan van één van mijn favoriete rally's. In theorie sta ik aan de start om voor de overwinning te gaan, maar we weten dat het prestatieniveau van de één of de andere fors zal afhangen van de weersomstandigheden. Sneeuwbuien voor de rally zouden ideaal zijn voor mijn vertrekpositie in de eerste etappe. Zachter weer, waarbij het ijs gaat smelten, zou dan weer mijn kansen doen slinken. We gaan in elk geval ons best doen. "

Aantal deelnames aan de wedstrijd: 3

Beste resultaat: 7e (2015)

CRAIG BREEN: "Ik ben bijzonder opgewonden bij de gedachte dat ik mijn competitiedebuut zal maken met de Citroën C3 WRC! Het zal zonder enige twijfel één van de mooiste momenten in mijn leven zijn. Het is een rally waar ik goede herinneringen aan heb overgehouden, te beginnen met de editie van 2016 want dat was mijn eerste rally met een Citroën. Bovendien vind ik dat kleine foutjes gezien de ondergrond minder kwalijk kunnen worden genomen, in elk geval wanneer de weg afgebakend is door muren van samengedrukte sneeuw! Ik heb vertrouwen in deze omgeving, in de auto en in het team. En zelfs al weten we niet goed waar we ons moeten aan verwachten, toch ben ik klaar om de uitdaging aan te gaan. "

Aantal deelnames aan de wedstrijd: 4

Beste resultaat: 8e (2016)

STÉPHANE LEFEBVRE: "De rally van Zweden is zonder twijfel die waar ik het meest van te leren heb, aangezien ik maar één keer heb deelgenomen, twee jaar geleden met de DS 3 R5. In deze context zal ik niet gefrustreerd zijn om aan het stuur van een oude wagen te zitten.

Ik zal zonder druk mijn ritme kunnen opdrijven en mijn doel is opnieuw op te staan na een moeilijke rally van Monte-Carlo. Het is niet eenvoudig om voorspellingen te doen en me een precies doel op te leggen, maar we zullen de kleinste kans grijpen om punten te pakken. "

Aantal deelnames aan de wedstrijd: 1

Programma RALLY ZWEDEN

DONDERDAG 9 FEBRUARI

08.00 u: shakedown (Skalla)

20.04 u: Vertrek dag 1 (Karlstad)

20.08 u: ES1 – Karlstad 1 (1,90 km)

21.54 u: Aankomst dag 1 (Torsby)

VRIJDAG 10 FEBRUARI

06.50 u: Vertrek dag 2 en assistentie A (Torsby – 15’)

07.59 u: ES2 – Röjden 1 (18,47 km)

09.06 u: ES3 – Hof-Finnskog 1 (21,26 km)

10.20 u: ES4 – Svullrya 1 (24,88 km)

11.56 u: Assistance B (Torsby – 30’)

13.20 u: ES5 – Röjden 2 (18,47 km)

14.27 u: ES6 – Hof-Finnskog 2 (21,26 km)

15.51 u: ES7 – Svullrya 2 (24,88 km)

17.15 u: ES8 – Torsby 1 (16,43 km)

17.55 u: Assistentie C (Torsby – Flexi 45’)

ZATERDAG 11 FEBRUARI

06.54 u: Vertrek dag 3 en assistentie D (Torsby – 15’)

08.08 u: ES9 – Knon 1 (31,60 km)

09.17 u: ES10 – Hagfors 1 (15,87 km)

10.08 u: ES11 – Vargåsen 1 (14,27 km)

11.29 u: Assistance E (Torsby – 30’)

12.58 u: ES12 – Knon 2 (31,60 km)

14.17 u: ES13 – Hagfors 2 (15,87 km)

15.08 u: ES14 – Vargåsen 2 (14,27 km)

17.45 u: ES15 – Karlstad 2 (1,90 km)

19.41 u: Assistentie F (Torsby – Flexi 45’)

ZONDAG 12 FEBRUARI

06.35 u: Vertrek dag 4 en assistentie G (Torsby – 15’)

07.55 u: ES16 – Likenäs 1 (21,19 km)

09.58 u: ES17– Likenäs 2 (21,19 km)

12.18 u: ES18 – Torsby 2 (16,43 km)

Top