COVID-19 | Respect gezondheidsmaatregelen in onze showrooms en ateliers - Citroën zet zich in voor jou

MEER WETEN

Verwijzing in seconden
wtcc20150628064_ae8d5.jpg

CITROËN wint ook in thuisland Frankrijk.

De FIA WTCC-race op het circuit van Paul Ricard in Frankrijk werd vandaag door veel toeschouwers bijgewoond en was een groot succes voor Citroën! In Race 1 legden Sébastien Loeb, Yvan Muller, José María López en Ma Qing Hua beslag op de eerste vier plaatsen voor het Citroën Total team. In Race 2 leverde Pechito López een spectaculaire prestatie door na een inhaalrace als eerste over de streep te komen. Hij werd op het podium vergezeld door Ma Qing Hua die als derde eindigde. Door dit resultaat heeft José María López weer wat lucht gekregen ten opzichte van zijn achtervolgers in het Wereldkampioenschap, terwijl Citroën ook haar voorsprong in de rangschikking voor constructeurs heeft vergroot.

De zomer is definitief gearriveerd in de Provence en de vele toeschouwers op het Paul Ricard Circuit konden in de zon genieten van spectaculaire FIA WTCC-races. Voor Race 1 stond het gehele Citroën-team met Sébastien Loeb, Yvan Muller, José María López en Ma Qing Hua op de twee voorste startrijen. Sébastien Loeb startte van pole position en wist zijn voorsprong te behouden. José María López probeerde in zijn slipstream mee te gaan, maar Yvan Muller hield de deur dicht. Loeb wilde uit het strijdgewoel blijven en bouwde al snel een voorsprong van een paar seconden op. Achter hem leverden Muller enLópez een pittig gevecht, terwijl Ma de situatie goed in de gaten hield en wachtte op een kans. Ondanks heftig aandringen van Pechito bleef deze tot aan de finish op de tweede plaats. Het officiële Citroën WTCC-team reed in dezelfde volgorde als de startopstelling onder de zwart-wit geblokte vlag door.

Zoals altijd beloofde Race 2 voor veel spektakel te zorgen. Mehdi Bennani had een jump start gevolgd door Michelisz, Monteiro, López, Ma en Loeb! De drie Citroën-rijders hadden zich direct al naar voren gewerkt, terwijl Yvan Muller was blijven steken op de 10e plek. Bennani kreeg voor zijn te vroege start een drive-through, waardoor alle coureurs een plaatsje opschoven. Monteiro en López vochten vervolgens rondenlang om de tweede plek, terwijl Ma en Loeb hun zinnen hadden gezet op de vierde positie. Verderop in het veld knokten Valente en Muller om de negende plaats.

In ronde 4 knalde Sébastien vol op een bandenstapel, waarbij zijn Citroën C-Elysée WTCC fikse schade opliep en hij de strijd moest staken. Drie ronden later probeerde López Tiago Monteiro voorbij te steken aan het einde van het rechte stuk. Pechito nam de buitenbocht en werd geraakt door zijn tegenstander die daardoor in een slip raakte. Ma Qing Hua spon daar garen bij en stootte door naar de tweede plaats. Door dit incident was José María López nog meer gebrand op de eindzege. In ronde 11 passeerde hij dan ook Ma Qing Hua om de leiding te nemen. Pechito scoorde hiermee zijn vijfde overwinning van het seizoen, terwijl Ma Qing Hua voor het eerst sinds Marrakech weer op het podium stond. Yvan Muller eindigde als vierde na een indrukwekkende inhaalrace.

José María López heeft nu een voorsprong van 39 punten op Yvan Muller, terwijl Sébastien Loeb nu een achterstand heeft van 74 punten. De strijd om de vierde plek is intens met Monteiro op 114 punten, Ma op 113, Michelisz op 112 en Tarquini op 110! Citroën is nu 193 punten los aan de kop van het klassement.

DIT ZEIDEN ZIJ...

Yves Matton, Team Principal, Citroën Racing: "Na de vier topposities in de kwalificatie herhaalden onze rijders dit huzarenstukje in Race 1. Daarbij was het mooi dat Seb de overwinning behaalde in zijn thuisrace, met veel fans op de tribunes. Vooral ook omdat deze zege was gebaseerd op pure prestaties. In Race 2 joeg Pechito als een bezetene op de overwinning. Na twee raceweekenden zonder overwinning was hij vastbesloten weer op de bovenste trede van het podium te eindigen. Ik moet ook Ma Qing Hua complimenteren die één van zijn beste races reed sinds hij toetrad tot ons team. Yvan zou meer punten behaald hebben als hij beide keren beter van start was gegaan. Onze rijders zijn zo zeer aan elkaar gewaagd dat het kleinste foutje al een grote invloed heeft op het verloop van de race. Het is een topweekend geweest voor Citroën Racing, voor het FIA WTCC en voor de Franse autosport!"

Sébastien Loeb: "Allereerst, het was fantastisch om voor de eerste keer in het FIA WTCC vanaf pole position van start te gaan. Mijn start was echter matig, want ik bediende de koppeling niet goed. Daardoor had ik veel moeite om mijn koppositie te behouden. Nadat ik iets was uitgelopen dankzij de strijd tussen Yvan en Pechito, kon ik met een iets geruster hart koersen en mij concentreren op de ideale lijnen. In Race 2 had ik een goede start maar ik maakte een stomme fout in ronde 4 door die bandenstapel te raken. De auto had te veel schade en ik moest helaas opgeven. Ondanks mijn derde overwinning van het seizoen is het geen positief weekend voor mij geweest omdat mijn achterstand in het kampioenschap groter is geworden."

RACE 1

1. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC)
2. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
3. José María López (Citroën C-Elysée WTCC)
4. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée WTCC)
5. Tom Chilton (Chevrolet RML Cruze TC1)
6. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC)
7. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC)
8. Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC)
9. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC)
10. Jaap van Lagen (Lada Vesta WTCC)
Snelste ronde: Sébastien Loeb (1:31.148)

RACE 2

1. José María López (Citroën C-Elysée WTCC)
2. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC)
3. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée WTCC)
4. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
5. Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC)
6. Hugo Valente (Chevrolet RML Cruze TC1)
7. Tom Coronel (Chevrolet RML Cruze TC1)
8. Tom Chilton (Chevrolet RML Cruze TC1)
9. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC)
10. Rickard Rydell (Honda Civic WTCC)
Snelste ronde: José-María López (1:31.575)

STAND WERELDKAMPIOENSCHAP BIJ DE RIJDERS

1. José-María López: 282 punten
2. Yvan Muller: 243 pnt
3. Sébastien Loeb: 208 pnt
4. Tiago Monteiro: 114 pnt
5. Ma Qing Hua: 113 pnt
6. Norbert Michelisz: 112 pnt
7. Gabriele Tarquini: 110 pnt
11. Mehdi Bennani: 40 pnt

STAND WERELDKAMPIOENSCHAP BIJ DE MERKEN

1. Citroën: 621 punten
2. Honda: 428 pnt
3. Lada: 190 pnt

Top