COVID-19 | Respect gezondheidsmaatregelen in onze showrooms en ateliers - Citroën zet zich in voor jou

MEER WETEN

Verwijzing in seconden
Amsterdam is opnieuw hip

Amsterdam C4 Cactus

Op zoek naar tips voor een leuke uitstap met tieners? Wij trokken naar Amsterdam en de Zuiderzee met nichtje Jolien (12 jaar) en neefje Joris (10 jaar).

In een vorig artikel hadden we het al uitvoerig over onze eerste kennismaking met C4 Cactus in Amsterdam. De stad was ons zo goed bevallen dat we ons favoriete nichtje en neefje wel eens op een citytrip wilden trakteren. Als toemaatje zouden we ook Enkhuizen bezoeken, een historisch beladen havenstadje aan het IJsselmeer, op nog geen uurtje rijden van Amsterdam. Maar eerst nemen we u mee naar de stad aan de Amstel en het IJ.

Het Room Mate Aitana hotel blijkt alvast de ideale uitvalsbasis voor ons bezoek aan Amsterdam. Jolien en Joris zijn in hun nopjes met de ruime designkamers en raken niet uitgekeken op de majestueuze rivier die onder hun kamervenster voorbij stroomt. De C4 Cactus die ons vlot door het drukke vakantieverkeer heeft geloodst, zetten we op stal in de openbare parking onder het hotel. De ligging van onze tijdelijke verblijfplaats laat ons immers toe het goed gevulde toeristisch programma al wandelend of varend af te leggen. Want een bootje kun je hier zowat overal nemen. Er bestaan diverse formules van themarondvaarten en ‘hop on-hop off’-kanaalcruises. Maar de goedkoopste boottocht die je in Amsterdam kunt maken, is met de pont naar de overkant van de rivier. Volg de stroom fietspendelaars aan de achterkant van het centraal station en ga gratis aan boord van een van de veerboten die het IJ oversteken. Wij schepen in op de overzet naar de Buiksloterweg, want wij willen naar het ‘Eye’, een modern museum in het teken van de zevende kunst dat onderdak kreeg in een futuristisch gebouw. In de comfortabele bioscoopzalen worden de recentste films gedraaid, maar er worden ook thematische tentoonstellingen rond cineasten of acteurs georganiseerd. Voor jonge bezoekers zijn er speciale programma’s, die bovendien gratis zijn. Met een tablet in de hand kunnen ze een vijftien minuten durende videowandeling door het museumgebouw maken.

Ze volgen diverse filmpersonages, die zich vlak voor hun neus in dezelfde ruimte lijken te bevinden. In de EYEwalk ontdekken ze wat een film spannend maakt en hoe ze daarbij om de tuin geleid worden. Ze kunnen ook deelnemen aan een filmquiz of zich in de Panorama-ruimte van alle kanten laten omringen door bewegend beeld. Jolien en Joris zijn alvast niet weg te slaan uit de playground, een zaal met diverse interactieve installaties. Wij genieten ondertussen van een fris glaasje wijn op het uitnodigende terras aan de waterkant en bespreken de rest van het programma.

Een duik in de geschiedenis


De volgende dag begint vroeg met een korte wandeling naar de Prinsengracht 263 waar zich het Anne Frank Huis bevindt. Met 1 miljoen bezoekers per jaar is dit één van de drukst bezochte musea van Amsterdam. Het vertelt dan ook een heel bijzonder verhaal en voert de bezoeker mee naar de schuilplaats waar tijdens de Tweede Wereldoorlog acht Joodse onderduikers twee jaar lang verbleven. Zeven van hen hebben de oorlog niet overleefd, ook Anne Frank niet, die beroemd werd omdat ze hier als jong meisje haar dagboek schrijft. Anne Frank was 13 jaar toen ze met haar familie naar enkele kamers in het achterhuis verhuisde. Een bezoek aan die schuilplaats is best wel confronterend voor leeftijdsgenoten maar ook heel leerzaam. Het museum is dan ook heel pedagogisch opgevat. Op de website vind je heel wat praktische achtergrondinformatie en kun je de tickets alvast online bestellen.

Jolien en Joris zijn er echt wel even stilletjes van geworden, zodat we beslissen om een ludieke pauze in het programma in te lassen met een bezoek aan het woonbootmuseum aan diezelfde Prinsengracht. De ‘Hendrika Maria’ is eigenlijk een omgebouwd vrachtschip dat meer dan twintig jaar werd bewoond. De oppervlakte is wellicht niet veel groter dan het achterhuis van Anne Frank, maar onze tieners weten wel waar ze het liefst zouden wonen.

Naar de 17de eeuw


Ondertussen zijn Jolien en Joris steeds meer geboeid door de stad. Hoe is ze ontstaan? Hoe komt het dat hier zoveel grachten zijn? Hoe leefden de mensen hier vroeger? Op zulke vragen krijg je het beste antwoord in het Amsterdam Museum waar vier eeuwen lang het Burgerweeshuis was gevestigd. Speciaal voor gezinnen met kinderen werd Het Kleine Weeshuis hier ingericht. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen hier ontdekken hoe het leven in een 17de eeuws weeshuis in het hart van een welvarende handelsstad moet geweest zijn. Het is geen gewone museumpresentatie; voorwerpen fluisteren en bezoekertjes moeten zich verstoppen om niet gezien te worden door de bewoners. Ze moeten ook taken uitvoeren: schoonschrijven, koeien melken, met z’n vieren uit een bord eten. Op de website van Het Kleine Weeshuis krijg je alvast een voorsmaakje en kun je een leuk interactief spel spelen.

Moe maar tevreden wordt de dag afgesloten op de pannenkoekenboot. Ook de volgende ochtend checken we vroeg uit, want met C4 Cactus staat er een leuke rit langs het IJsselmeer op het programma. Onderweg kunnen we echter niet voorbij aan het technologiemuseum, dat als een boeg van een enorm kopergroenkleurig schip op volle zee uitsteekt boven de Amsterdamse IJ-tunnel. De architect achter NEMO is de Italiaanse Renzo Piano, bekend van onder meer het Centre Pompidou met zijn prachtig uitzicht over Parijs. Met Nemo bouwde de architect het grootste dakterras van Amsterdam met een panorama over de historische binnenstad. Voor kinderen is er in de zomer een interactieve waterloop, maar uiteraard is er vooral in het museum van alles te beleven. Tot en met 26 oktober loopt de tijdelijke tentoonstelling Wonder of Wetenschap. Hierin ontdek je bijvoorbeeld het effect van een prisma. Kom je te weten of een steen kan zweven. Leer je geheimschrift lezen. Jolien en Joris proberen het allemaal uit, terwijl wij van het zonnetje genieten.

Zuiderzee wordt binnenmeer


Twee uur later en een heel pak slimmer, krijgen we onze jonge reisgezellen eindelijk mee voor het vervolg van het programma. Over smalle afzetdijken en door pittoreske dorpskernen bereiken we in de vroege namiddag Enkhuizen en installeren we ons in een van de gezellige stadshotelletjes met zicht op de haven. Na een korte wandeling door het historische centrum kunnen we Jolien en Joris geruststellen. Enkhuizen is nog even authentiek als 20 jaar geleden, toen we hier voor de eerste keer kwamen en bijzonder enthousiast waren over het Zuiderzeemuseum. Dit Bokrijk aan zee, zeg maar, brengt op een heel aanschouwelijke manier de verhalen tot leven van de mensen die hier leefden, voordat de Afsluitdijk in 1932 de toegang tot de Noordzee afsloot en de Zuiderzee veranderde in het IJssel- en het Markermeer.

Een doe-museum voor jong en oud


Opgericht in 1948 om de visserijcultuur rond de voormalige Zuiderzee vast te leggen, bestaat het museum uit een openluchtgedeelte, waarin 130 historische gebouwen werden gereconstrueerd, en een binnenmuseum dat dit verhaal met meer thematische tentoonstellingen vervolledigt.

Om helemaal in de sfeer te komen van het dagelijkse leven rond de Zuiderzee, brengt de museumveerboot je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum. Je loopt over de klinkerstraatjes langs meer dan honderddertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen, je bezoekt een visrokerij en koopt er een stukje gerookte haring. De acteurs die het museum ‘bewonen’, laten je graag proeven van de maaltijd die ze voor zichzelf bereiden of geven je graag een woordje uitleg over het ambacht dat ze demonstreren. Zo kan je in de haven helpen bij het breien van de netten, een touw in elkaar draaien bij de touwslagerij of ambachtelijke snoepjes kopen bij de plaatselijke kruidenier. Voor kinderen zijn er extra leuke animaties: ze kunnen een bootje maken van een klomp, Oudhollandse spelletjes spelen, knopen leren leggen of zich in kleurrijke klederdracht aan een rondje steltlopen op klompen wagen.

Kortom in dit museum kom je tijd te kort en dus schrappen we ons bezoek aan Sprookjeswonderland. Daar zijn onze tieners overigens niet boos om, want eigenlijk zijn ze de sprookjes van Grimm stilaan wel ontgroeid, niet? Des te meer kijken ze uit naar onze daguitstap van morgen. Eerst varen we met het museumschip ‘Friesland’ naar Medemblik en daar nemen we de stoomtram naar Hoorn. Een prachtige rit over het platteland tussen de tulpenvelden en langs historische stationsgebouwen. Een mooiere bekroning van een geslaagde vierdaagse hadden we niet kunnen bedenken.

C4 Cactus in de hoofdrol


Op de terugweg naar België raken Jolien en Joris maar niet uitgepraat over onze uitstap. Eerst de boot, dan de stoomtram en nu de C4 Cactus. Hij heeft immers net zo goed bijgedragen tot het welslagen van onze trip. Op de achterbank is het ruim en knus zitten en ook de achterpassagiers genieten van veel daglicht door het panoramische dak, dat bestaat uit vier lagen die het schadelijke ultraviolet licht weren (zoals een zonnebril) en verhinderen dat er warmte binnenkomt.

We kregen voor de gelegenheid een automatisch geschakelde versie 1.6 eHDi van 92 pk in bruikleen. De ETG6-versnellingsbak is in het drukke stadsverkeer met zijn vele verkeerslichten een ware verademing. Een knop op het dashboard geeft je de keuze tussen D-N of R. Verder moet je alleen maar gas geven en remmen. En wie toch iets dynamischer uit de startblokken wil schieten kan de paddels aan het stuur bedienen, om op het schakelgedrag te anticiperen. De dieselmotor is in ieder geval een heerlijke krachtbron. De prestaties zijn prima, het geluid bescheiden en het verbruik zeer laag. Citroën belooft een gemiddeld verbruik van 3.4 liter per 100 km en dat is, met de juiste rijstijl, in de praktijk goed te benaderen.

Top