De BX, een gezinsauto uit de jaren 80 met een prachtige styling van de Italiaanse carrosseriebouwer Bertone, produceerde meer dan 2,3 miljoen exemplaren en was een echt commercieel succes dat bijdroeg tot de ontwikkeling van Citroën in het segment van de hogere middenklasse van 1982 tot 1994.
De BX heeft een rijke en onverwachte geschiedenis in het leven van Citroën en de auto, die het commerciële succes weerspiegelt dat hij in de 12 jaar van zijn bestaan heeft behaald. Vandaag behoudt hij uiteraard zijn plaats in de harten van automobilisten en verzamelaars die niet zullen nalaten zijn 40-jarig bestaan met enthousiasme te vieren. Bij deze gelegenheid nodigen de experts van de vereniging L'Aventure Citroën alle liefhebbers uit om de BX op zaterdag 24 september te herontdekken in het Citroën Conservatorium in Aulnay-sous-Bois.
EEN LANCERING ONDER DE EIFFELTOREN
Het is 23 september 1982 en bij het vallen van de avond is een enorme menigte de Champ-de-Mars binnengedrongen, met de ogen gericht op de eerste verdieping van de Eiffeltoren waar een gigantische houten kist met het opschrift "Voilà la nouvelle Citroën" hangt. In een duizelingwekkende licht- en geluidsshow glijdt de houten kist langzaam naar de grond. De carrosserie ging eindelijk open, de BX werd onthuld en begon zijn fabelachtige carrière onder luid applaus, terwijl de Eiffeltoren met dubbele chevrons werd versierd en in vuurwerk werd gehuld.
Enkele dagen later, op 30 september 1982, opende het 69e Autosalon van Parijs, Porte de Versailles, zijn deuren, waarmee de marketing van de BX van start ging en hij een van de onbetwiste sterren van de show werd.
HET PROJECT « XB »
Het project Citroën BX, dat in 1978 onder de codenaam "XB" werd gelanceerd, kreeg zijn specificaties in november 1979 definitief vastgesteld. De belangrijkste doelstellingen voor de toekomstige BX waren dat hij moest worden erkend als een modern, onconventioneel voertuig met de nadruk op innovatie. De BX moest een voorwielaangedreven auto worden met een dwarsgeplaatste motor en een lage massa om te zorgen voor een goede acceleratie en een laag brandstofverbruik, wat in de context van die tijd zuinig zou zijn. Zoals alle topwagens van Citroën uit die periode werd de BX uitgerust met een hydropneumatisch veersysteem om comfort en een onberispelijke wegligging te garanderen. De BX zou een vijfdeurs hatchback krijgen.
De ontwikkeling zal worden uitgevoerd door het technisch centrum van Vélizy, dat veel zal investeren in CAD (computerondersteund ontwerp) om de convergentie van het ontwerp en de optimalisatie van de prestaties te versnellen. Met een dergelijk werktuig zal de BX een goede aerodynamische coëfficiënt van 0,34 bereiken. Dankzij het innovatieve gebruik van composietmaterialen voor onderdelen zoals de bumpers, het kofferdeksel, de motorkap en de achterpanelen weegt de BX slechts 885 kg. Als eerste voertuig van het PSA-tijdperk zal de BX zijn motoren putten uit de motorenbank van de groep. Met zijn krachtige motoren (62 pk en 72 pk 1360 cc, 90 pk 1580 cc) is de BX verrassend dynamisch.
DE WEG NAAR SUCCES
Met de BX heeft Citroën zich een dubbel doel gesteld: de markt van de hogere middenklasse betreden en de GSA overnemen. Om dit te bereiken zal de BX steunen op serieuze technische argumenten die garant staan voor comfort, dynamiek en zuinig gebruik, en op een nieuw silhouet met een baanbrekend design.
Voor het ontwerp van de BX deed Citroën een beroep op de beroemde Italiaanse carrosseriebouwer Bertone. De ontwerper Marcello Gandini (vader van de Miura, Countach en Stratos) stelde een originele lijn voor, tot op het bot gesneden maar zonder excentriciteit, die opviel in het autolandschap van die tijd maar die de BX zou kenmerken. Ook het interieur sloeg aan met een futuristisch dashboard geïnspireerd op de CX, met karakteristieke kenmerken zoals de satellieten aan weerszijden van het enkelspaaks stuurwiel en de verlichte roltoerenteller.
De BX, modern en vol troeven, overtuigde onmiddellijk de pers, verleidde de klantenkring van Citroën en won nieuwe klanten: het was een echt commercieel succes. De auto werd geproduceerd in de fabriek van Rennes La Janais in Bretagne en de fabriek van Vigo in Spanje. Er werden 2.337.016 exemplaren verkocht voordat de productie in juni 1994 werd stopgezet. Als een van de best verkochte Citroëns heeft de BX ongetwijfeld bijgedragen tot de heropleving van het merk Citroën in de jaren 1980.
EEN RIJKE HISTORIEK
De 12 jaar dat de BX op de markt was, werden gekenmerkt door talrijke koetswerkwijzigingen. In 1985 werd een elegante familiewagen, 17 cm langer dan de berline en genaamd Evasion, aan het gamma toegevoegd, evenals de bedrijfsversie die een jaar eerder was verschenen. Een belangrijke restyling vond plaats in 1987, waarbij de BX een zachtere buitenlijn en een geheel nieuw dashboard kreeg.
De uitrusting blijft niet achterwege: zonnedak, airconditioning, digitaal instrumentarium, fluwelen bekleding, aluminium wielen, digitale klok, boordcomputer, laten de BX trouw blijven aan zijn imago van moderne auto.
Mechanisch blijft de BX aan de top van de technologie met motoren tot 160 pk, elektronische injectie voorzien van een katalysator met lambdasonde, dieselmotor, automatische versnellingsbak, permanente vierwielaandrijving en remmen met ABS. Van de civiele versie van de BX 4 TC Groep B (2141 cc, 200 pk, 220 km/u) zal zelfs een beperkte serie van 200 exemplaren worden aangeboden.
De carrière van de BX zal ook gekenmerkt worden door talrijke beperkte edities (Tonic, Image, Calanque, Leader, enz.) waaronder de beroemde Digit met zijn volledig digitale handset.