Verwijzing in seconden
640x360_spa

Citroën-coureurs Muller, López en Loeb schitteren in Spa

Laatste ronde World Touring Car Championship op Europees continent, verreden op circuit Spa-Francorchamps, gedomineerd door Citroën Racing

Met een pole position, een overwinning en een tweede plaats was Yvan Muller best scorende coureur van het weekend

José-María López scoorde twee punten minder. Na in race 1 als runner-up te zijn geëindigd boekte de Argentijnse coureur een prachtige overwinning in race 2

Sébastien Loeb voegt met een derde plaats belangrijke punten aan zijn totaal toe

Het circuit Spa-Francorchamps, met een groot aantal bezoekers langs de baan en op de tribunes, was vandaag het zonovergoten décor voor de laatste WTCC-races op het Europese continent. De drie Citroën-coureurs Yvan Muller, Sébastien Loeb en José-María López hadden een uitstekende kans op succes in race 1. Toen de rode lichten uit gingen vertrokken de drie C-Elysées WTCC prima uit de startblokken en gingen zij in de startvolgorde door de La Source haarpijn.

In de tweede ronde probeerde José-María López Sébastien Loeb in te halen, maar de negenvoudige wereld-rallykampioen wist de aanval af te slaan. Door hun tweegevecht kon Muller iets uitlopen. Pechito liet het er niet bij zitten en bleef Seb aanvallen maar zonder succes. Halverwege de race was het gat tussen Yvan Muller en zijn twee teamgenoten aanzienlijk gegroeid. López had zijn banden gespaard voor een laatste aanval in de allerlaatste ronde en bij Raidillon had hij snelheid opgebouwd waardoor de Argentijn Loeb kon verrassen in de Les Combes bocht. De Citroëns C-Elysée WTCC
wisten hun tweede 1-2-3 finish van het seizoen te realiseren. Ma Qing Hua legde in de vierde Citroën beslag op de 11e plaats, helaas net buiten de punten. Ma werd in het tweede deel van de race geplaagd door een loszittende voorruit.

Terwijl de eerste race al behoorlijk levendig was, beloofde de tweede race nog spannender te worden door de omgekeerde startvolgorde. José-María López ging op de achtste positie van start, gesandwichd tussen Sébastien Loeb en Yvan Muller. Ma Qing Hua begon de race vanaf de zevende startrij. Ondanks de schermutselingen in de eerste paar bochten waren er gelukkig geen 'slachtoffers' te betreuren. Bij de eerste doorkomst lag onze landgenoot Tom Coronel op kop, vóór Monteiro, Chilton, Bennani, Tarquini, López, Muller, Valente én Loeb. Met een gewijzigde aerodynamica aan zijn Citroën voor een hogere topsnelheid maakte José-María López zijn intenties direct vanaf het begin duidelijk. Bij de tweede doorkomst lag hij al vierde en wist hij vervolgens in de vijfde ronde Chilton en Monteiro in te halen. En weer twee ronden later passeerde hij vlak voor Raidillon ook nog eens de koploper !

Yvan Muller liet zich ook niet onbetuigd en pakte met nog drie ronden te gaan de tweede plaats. Ondanks dat hij wat tijd verloor met het inhalen van Valente slaagde Sébastien Loeb er in door te dringen tot de topvijf. Ma Qing Hua moest helaas al na vier ronden vroegtijdig naar de pits met een motorprobleem. Met een 1-2-3 in de kwalificatie, een 1-2-3 in race 1 en een toptwee in race 2 sleepte Citroën Racing een nagenoeg maximum aantal punten in de wacht voor het wereldkampioenschap bij de merken. De voorsprong op de nummer twee is nu ruimt 200 punten.

DIT ZEIDEN ZIJ

Yvan Muller : "Na het zetten van de snelste tijd in de kwalificatie was ik het aan mijzelf verplicht om een goede start in race 1 te hebben. In de eerste ronde deed ik het voorzichtig aan om daarna wat afstand te nemen zodat niemand in mijn slipstream kon komen. Pechito en Seb hadden het achter mij aan de stok waardoor het voor mij wat makkelijker werd. Mijn start in race 2 was niet zo goed maar ik verloor gelukkig geen plaatsen. De race was pittig maar ik heb hard gevochten om mijn rivalen in te halen met uiteindelijk de tweede plaats als resultaat. Onze C-Elysée WTCC was dit weekend beter dan ooit en door onze hoge snelheid bij Raidillon en Blanchimont waren wij in staat om aan te kunnen vallen bij Les Combes en bij de Bus Stop."

José-María López : "Ik kon in race 1 geen seconde relaxen. Sébastien was echt snel in de tweede en de derde sector en mijn banden werden rap minder. Ik heb alles toegelegd op de laatste ronde en gelukkig pakte dat goed uit. Die tweede plaats was belangrijk voor mij maar nog belangrijker was de 1-2-3 voor het team! In race 2 was ik de eerste paar bochten in een heftig gevecht gewikkeld met Valente. We raakten elkaar maar de auto was OK, en ik realiseerde mij dat ik sneller was dan de anderen. Mijn meeste inhaalmanoeuvres deed ik in de Bus Stop en ik moet zeggen dat iedereen sportief reed. Het is een ongelooflijke overwinning voor mij! Ook al heeft Yvan zijn achterstand met twee punten verkleind was het nog steeds een goed weekend voor mij wat de algemene rangschikking betreft. Maar ik heb het al vaker gezegd, ik ben er nog lang niet."

Sébastien Loeb : "Ik heb erg genoten van de eerste race... tot de laatste ronde! Pechito was zo snel bij Raidillon dat ik wist dat hij een constant dreiging zou vormen. Ik kon hem telkens afschudden maar toch kwam hij er uiteindelijk langs. In de tweede race kon ik bij de start geen plaatsen goedmaken en ik verloor veel tijd achter Valente. Toen ik er uiteindelijk langs kon was het al te laat om de achterstand goed te maken."

Top