Verwijzing in seconden
Herobanner_CL.19.021.001_1250X400

19-19 Concept, reizen in ë-comfortmodus

BORN CITROËN*

Na de Ami One Concept, een elektrische concept-car voor stedelijke mobiliteit, stelt Citroën ter gelegenheid van zijn honderdjarige bestaan de 19-19 Concept voor, een tweede elektrisch studiemodel dat zijn visie op mobiliteit buiten de stad uitdrukt. De 19-19 Concept is een hoogtechnologische auto met een spectaculair design geïnspireerd op de luchtvaart. Hij tilt het comfort naar extreme hoogten dankzij een interieur dat is opgevat als een rijdend salon en een intelligente ophanging die het gevoel geeft dat men boven de weg zweeft. Het innovatieve en futuristische model biedt een rijbereik van 800 kilometer, autonome rijtechnieken van niveau 4 en een Persoonlijke Assistent die communiceert met de passagiers.* Geboren Citroën

 

Een transparante capsule

Capsule_CL.19.021.007_597X320

Met zijn volledig glazen koetswerk heeft de 19-19 Concept wat weg van een transparante luchtbel. Hij maakt indruk met zijn lange wielbasis en zijn ultrakorte overhangen.

Het sterk gewelfde passagierscompartiment gaat aan beide kanten over in de basis van een vliegtuigvleugel, die een indruk van robuustheid en breedte geeft.

Vooraan is het plexiglas zwart en blauw gekleurd als verwijzing naar het blauw van de kleine Rosalie uit de geschiedenis van het merk. Vooraan kunnen de passagiers zien en gezien worden terwijl het achtercompartiment is afgewerkt met een folie met microperforaties om hun privacy te beschermen. 

 

FaceAV_CL.19.021.005_747x400

Een futuristische voorzijde

Het design van de 19-19 Concept is erg gestroomlijnd. Vooraan kreeg hij een dubbele kap in plexiglas, een onderaan en een bovenaan. De bovenste kap loopt erg hoog door boven de vleugels en fungeert als spoiler en basis voor de ‘full led’-lichtsignatuur met daarop het merklogo en Origins-opschrift. Het interieur en de techniek zijn zichtbaar. De structuur van de ophanging, de wielen en de binnenkant van de vleugels zijn getooid met een reeks lijnen die terugverwijzen naar het logo.

FaceAR_CL.19.021.004_747X400

Een hoogtechnologische achterkant

De achterzijde sluit perfect aan bij de voorzijde: de koepel van de achterklep, de aerodynamische onderkant, de lichtsignatuur met twee Y-vormige lichtstrepen omvatten het logo en vormen een spoiler. Achteraan de achterkant bevinden zich twee LIDAR-sensoren (meetsysteem met laserdetectie). De onderkant is ontworpen als een skateboard dat de batterijen en alle technische elementen zichtbaar maakt. Hij is getooid met blauwe, witte en rode strepen.

XXL-wielen

De 19-19 Concept lijkt te zweven boven de XXL-wielen (diameter 930 mm en bandenmaat 255/30 R30), ontwikkeld in samenwerking met Goodyear. Velg en band lijken een geheel te vormen doordat het rubber doorloopt op de velgen, wat bijdraagt tot het akoestische comfort.

De vleugels, die zich zowel losmaken van het koetswerk als zich integreren in de wielen, suggereren dat de wielen volledig onafhankelijk zijn en dat het interieur op vier bollen rust en van de weg geïsoleerd is.

Hun centrale spinner blijft vast en laat het Citroën Origins-logo verschijnen wanneer de 19-19 Concept rijdt.

 

Roues_CL.019.023.004_597X320

BORN COMFORT*

Een rijdend salon

Salon_CL.19.021.009_308X176

De 19-19 Concept geeft elke passagier een specifiek universum. De bestuurdersplaats onderscheidt zich door intuïtieve bedieningselementen, een head-up display dat informatie weergeeft op de voorruit, een ultracomfortabele zetel en een luidspreker in de hoofdsteun. De voorpassagier beschikt over een luie stoel met gemotoriseerde voetsteun terwijl de achterbank is ontworpen als een sofa. Elke inzittende beschikt over zijn eigen klankzone met gepersonaliseerde inhoud die rechtstreeks wordt doorgestuurd.

Het maximaal vereenvoudigde dashboard heeft in zijn onderste gedeelte een glazen zone die kan worden omgevormd tot een scherm om films te projecteren. Het stuurwiel met marmerlook lijkt te zweven en omvat een centraal scherm dat alle generaties van Citroën-logo’s laat zien.  

De deuren openen in tegengestelde richting en bieden alle passagiers een optimale toegang dankzij het ontbreken van een middenstijl.

*Aangeboren comfort

De indruk dat men boven de weg zweeft

De 19-19 Concept beschikt over een intelligente ophanging, een actieve intelligente sturing met een systeem dat rol- en duikneigingen tegengaat als aanvulling op de Progressive Hydraulic Cushions™. Schokken en trillingen van buitenaf worden dus uitgevlakt.

De wielen en banden dragen ook bij tot het ophangingscomfort. De IntelliGrip-technologie, een systeem met intelligente sensoren, stelt de 19-19 Concept in staat om de optimale rijmodus te bepalen en de snelheid, het remgedrag, de wegligging en de stabiliteit aan te passen.

 

Survoler2_CL.19.021.006_597X350

BORN FUTURE*

100% elektrisch en autonoom

800km_CL.19.022.001_747X400

Een rijbereik van 800 km

De 19-19 Concept is een zuiver elektrische wagen. Hij sprint in 5 seconden van 0 naar 100 km/u en haalt een topsnelheid van 200 km/u. Hij kan ultrasnel worden opgeladen door middel van inductie, waardoor hij 20 minuten tijd tot 600 kilometer aan rijbereik kan recupereren zonder dat er een laadkabel aan te pas komt.

Autonome_CL.19.022.003_747X400

Een autonome wagen

De 19-19 Concept kan automatisch rijden. Sommige rijomstandigheden, zoals snelwegen en files kunnen aan hem worden gedelegeerd. Voor het plezier van het rijden of om het hoofd te bieden aan complexere situaties zoals druk stadsverkeer, kan de bestuurder op elk moment beslissen om het stuurwiel weer over te nemen.

Een intuïtieve en proactieve Persoonlijke Assistent

Assistant_CL.19.023.008_308X176

De Persoonlijke Assistent heeft de vorm van een cilinder op het dashboard. Door middel van artificiële intelligentie kan hij de interactie tussen de auto en de inzittenden beheren. Wanneer de bestuurder rijdt, blijft hij actief, zonder echter initiatief te nemen. In de autonome modus worden het stuurwiel en de pedalen ingetrokken en wordt de Persoonlijke Assistent ontplooid boven het dashboard, waardoor het projectieoppervlak voor de bestuurder vrij komt te staan.

De Persoonlijke Assistent werkt met een spraakherkenning voor natuurlijke spreektaal en werd ontwikkeld door SoundHound Inc., een start-up uit Silicon Valley.

 

De 19-19-ervaring Inspired by Future You

Top