Verwijzing in seconden

DE 11 KERNWOORDEN VAN HET WRC

Kent u de dubbele definitie van WRC? Wat is een shakedown? Waarvoor dient een assistentiepark? Ontdek onze selectie kernwoorden om het WRC beter te begrijpen.

Glossaire7_625x349

FLEXI SERVICE

Dankzij dit procedé, dat gebruikt wordt tijdens de vijfenveertig minuten durende assistenties op het einde van de dag, beschikken de teams over voldoende tijd om de ene auto na de andere onder handen te nemen, zodat ze dit niet gelijktijdig hoeven te doen en ze alle mecaniciens waarop ze recht hebben (8 in het geval van een team met twee auto's, zoals Citroën Total World Rally Team) zo goed mogelijk kunnen spreiden.

NOTITIES

Dit is een code die gebruikt wordt door de teams om het profiel van de gechronometreerde sectoren die tijdens het raceweekend op het programma staan te beschrijven. Tijdens de verkenningen dicteert de piloot in specifieke bewoordingen zijn indruk van de weg aan zijn copiloot, die alles in een schrift noteert. Tijdens de race leest de copiloot deze befaamde notities voor aan de piloot, als begeleiding om een zo hoog mogelijke snelheid te kunnen behalen. (8 in het geval van een team met twee auto's, zoals Citroën Total World Rally Team) zo goed mogelijk kunnen spreiden.
Glossaire12_625x349
Glossaire2_625x349

VERKENNERS

In de vier rally's op asfalt die in de loop van het seizoen op het programma staan (Monte-Carlo, Corsica, Duitsland, Catalonië), beschikken de deelnemende topteams over een team van verkenners, meestal ex-piloten en ex-copiloten. Op basis van een kopie van de notities van het duo voor wie ze werken, leggen ze de gechronometreerde sectoren vóór het raceteam af om hen de evolutie van de weg en de omstandigheden sinds de verkenningen en tussen hun eerste en tweede passage tijdens de specials van de race te beschrijven.

ASSISTENTIEPARK

Benaming van de plaats waar de verschillende deelnemende teams hun infrastructuur installeren en waar hun auto's tussen de gechronometreerde sectoren regelmatig voorbijkomen voor bandenwissels en mechanische controles. Hoewel de teams op elk moment ingrepen kunnen uitvoeren op hun voertuig met het materiaal waarover ze aan boord beschikken, wordt geen enkele externe ondersteuning toegestaan buiten het hiervoor voorziene park. De huidige rally's omvatten over het algemeen een enkel assistentiepark, en volgens de huidige tendens komen de auto's er 's morgens voorbij voor een assistentie van vijftien minuten, 's middags voor een assistentie van veertig minuten en 's avonds voor een assistentie van vijfenveertig minuten. Mecaniciens mogen ingrepen uitvoeren op het voertuig als ze een armband dragen (4 per auto).
Glossaire6_625x349
Glossaire4_625x349

POWER STAGE

Benaming van een special van de rally, meestal de laatste, die rechtstreeks wordt uitgezonden op televisie en waarbij bonuspunten te verdienen zijn. Het snelste team krijgt er vijf, het tweede vier en zo verder tot het vijfde team, dat één punt krijgt.

RALLY 2

Een team dat opgegeven heeft tijdens een racedag mag 's anderendaags opnieuw van start gaan, nadat het een straftijd van zeven minuten wegens gemiste speciale proef (10 minuten indien de opgave gebeurde tijdens de laatste gechronometreerde sector van de etappe) heeft gekregen.
Glossaire8_625x349
Glossaire8_625x349

VERKENNINGEN

Vóór elke rally voeren de teams op dinsdag en woensdag verkenningen uit. Hierbij leggen ze elke gechronometreerde sector twee keer af aan boord van verbeterde serievoertuigen (veiligheidsbeugel, ophanging, remsysteem...), om tegen een beperkte snelheid (max. 80 km/u) bocht per bocht notities te nemen over het profiel van de weg.

SHAKEDOWN

Wordt gezegd over de testsessie die elke donderdag voor een rally georganiseerd wordt op een gechronometreerde sector die verondersteld wordt de moeilijkheden die tijdens het raceweekend op het programma staan te benaderen. Alle teams moeten het traject verplicht drie keer afleggen.
Glossaire1_625x349
Glossaire2_625x349

SPECIAL

Benaming van voor het verkeer afgesloten stukken weg waar de teams om de twee of drie minuten voorbij flitsen tegen de klok. Om de verschillende gechronometreerde sectoren met elkaar te verbinden, volgen de teams verbindingssectoren op de openbare weg, waarbij ze de plaatselijke verkeersregels en opgelegde tijden moeten naleven, anders worden ze bestraft. Een rally is dus een opeenvolging van gechronometreerde sectoren en verbindingssectoren, en het eindklassement ervan wordt opgesteld na optelling van de gerealiseerde tijden op de gechronometreerde sectoren en de eventuele strafpunten op de weg.

SUPER SPECIAL

Dit zijn korte gechronometreerde sectoren, die meestal georganiseerd worden in steden die open staan voor rally's en een ander publiek aantrekken.
Glossaire9_625x349
Glossaire8_625x349

WRC

Hiermee worden zowel het 'World Rally Championship' als de 'World Rally Cars' die eraan deelnemen bedoeld. Het gaat hierbij om de meest geraffineerde auto's in de discipline, met een 1600 turbomotor die bijna 400 pk levert, voor een gewicht van 1190 kg. Ze zijn uitgerust met een sequentiële versnellingsbak en laten indrukwekkende aerodynamicawaarden optekenen.
Top