Verwijzing in seconden
victoire_lopez_loeb

Overwinningen voor Lopez en Loeb in WTCC seizoensopener

Citroën heeft in Argentinië de eerste twee races voor het FIA World Touring Car Championship 2015 gedomineerd. José María López won Race 1 op het Termas de Río Hondo circuit, vóór zijn teamgenoten Yvan Muller en Sébastien Loeb. Loeb wist vervolgens in Race 2 López achter zich te houden om zo zijn derde overwinning in zijn WTCC-carrière te scoren. José María López en Citroën verlaten Argentinië als leiders in respectievelijk het Rijders- en Constructeurskampioenschap.

In de kwalificatie maakte het Citroën Total WTCC-team direct al indruk met een 1-2-3-4. José María López stond op pole position, gevolgd door Yvan Muller, Sébastien Loeb en Ma Qing Hua. Toen de lichten voor Race 1 op groen sprongen was Yvan Muller als beste weg. Zo goed zelfs, dat hij López inhaalde. Bij de eerste bocht lag Pechito echter weer op kop. Achter Muller en Loeb liet Ma Qing Hua zijn auto afslaan bij de start. De top drie liep al snel uit op de rest van het veld, waar Ma voor de nodige actie zorgde, om zich vervolgens naar een zevende plek terug te vechten.

Race 2 werd aanzienlijk lastiger, omdat de Citroëns vanaf de vierde en vijfde startrij vertrokken. Dat weerhield Ma Qing Hua er niet van om aan het einde van de eerste ronde in leidende positie door te komen, gevolgd door Sébastien Loeb. In de tweede ronde raakte de Chinees echter even naast de baan, waardoor Loeb zijn kans schoon zag en de koppositie overnam. Noodgedwongen moest Ma de pits opzoeken om het gras voor zijn grille te laten verwijderen, waardoor er voor hem geen kansen meer waren op een goede score. Vanwege diverse incidenten op de baan kwam vervolgens de safety car naar buiten. Loeb lag op dat moment op kop, gevolgd door Tarquini en López. Yvan Muller, die zijn start verprutste, lag inmiddels zesde. Hoewel hij daarna nog enkele posities opklom, verliet ook Muller kort het asfalt en moest de pits opzoeken om zijn Citroën grasvrij te laten maken. Sébastien Loeb pakte uiteindelijk een verdiende zege, vóór José María López. Ma Qing Hua finishte opnieuw als zevende, terwijl Yvan Muller buiten de top tien eindigde.

DIT ZEIDEN ZIJ

Julien Montarnal, Citroën's Director of Marketing, Communication & Sport: "Het WK 2015 is mooi begonnen voor ons. Er zijn veel fans op de races af gekomen en het resultaat voor Citroën is perfect. José María López heeft zijn status van Wereldkampioen onderstreept en heeft aan zijn teamgenoten en de concurrentie laten zien dat hij dit jaar wederom 'the man to beat' is. Daarnaast was het mooi om te zien hoe blij Sébastien Loeb met zijn overwinning was. Met zijn debuutseizoen achter de rug lijkt hij er klaar voor mee te doen voor de prijzen."

José María López: "Ik ben blij, maar het was echt heel zwaar in de auto bij deze hitte. Race 1 verliep perfect. De start was niet helemaal lekker, maar ik kon Yvan van me af houden. Dat gaf me vertrouwen voor de tweede race. Ik probeerde geduldig te zijn en mijn tijd en kansen af te wachten. Seb was echt snel en ik kon er niet bij komen. Mijn felicitaties aan hem voor zijn overwinning. Voor het team is het een prachtig weekend geweest en voor mij ook, want ik ga in het WK aan de leiding."

Sébastien Loeb: "Het is fantastisch om het seizoen op deze manier te starten. Over de eerste race valt niet veel te zeggen. Ik was tevreden met het behoud van mijn positie. In Race 2 ging ik voor de overwinning, en ik had een goede start vanaf de 8e positie. In de eerste bocht kwamen er inhaalmogelijkheden en aan het einde van de eerste ronde zaten er niet veel auto's meer vóór me. Ik viel aan en kon Ma Qing Hua inhalen toen hij een fout maakte. Na de safety car zat Pechito me dicht op mijn hielen. Ik moest hard pushen om te voorkomen dat hij in mijn slipstream kwam."

UITSLAG RACE 1

 1. José María López (Citroën C-Elysée WTCC)
 2. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
 3. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC)
 4. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC)
 5. Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC)
 6. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC)
 7. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée WTCC)
 8. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC)

UITSLAG RACE 2

 1. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC)
 2. José María López (Citroën C-Elysée WTCC)
 3. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC)
 4. Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC)
 5. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC)
 6. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée WTCC)
 7. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)

STAND WK - RIJDERS

 1. José-María López: 48 punten
 2. Sébastien Loeb: 43 ptn
 3. Tiago Monteiro: 28 ptn
 4. Yvan Muller: 22 ptn
 5. Gabriele Tarquini: 22 ptn
 6. Norbert Michelisz: 16 ptn
 7. Ma Qing Hua: 14 ptn
 8. Mehdi Bennani: 10 ptn

STAND WK - CONSTRUCTEURS

 1. Citroën: 95 punten
 2. Honda: 59 ptn
 3. Lada: 1 pt
Top