Verwijzing in seconden
video_mons

Op de culturele toer met de nieuwe Gamma CITROËN C4

Mons, de hoofdplaats van Henegouwen maakt zich al een paar maanden op als Europese Culturele Hoofdstad. Dus was MONS 2015 de ideale bestemming voor een uitstapje aan boord van de nieuwe C4 van Citroën.

Deze tweede generatie Citroën C4 kan net zoals de sympathieke kunst- en studentenstad Mons prat gaan op zijn vernieuwingsdrang. Want ook al koestert het centrum van de Borinage zijn rijk verleden met vier vermeldingen op de Unesco-Werelderfgoedlijst, toch geven de initiatiefnemers van deze cultuurmanifestatie blijk van een allesomvattend innovatievermogen. Dat bewijzen tal van avantgardistische bouwprojecten en multimedia-evenementen tot ver buiten de stadsgrenzen. Meteen ook de reden dat we er met de wagen op uittrekken, ook al wordt in het centrum van Mons zelf, iedere vierwieler drastisch geweerd. Toch slagen we erin met Citroën C4 door een doolhof van smalle kasseiwegen de belangrijkste toeristisch trekpleisters van de binnenstad te bereiken. Geen beter testparcours om het comfort en het gebruiksgemak van deze Citroën op de proef te stellen. Want de weliswaar sportieve ophanging filtert alle hobbels van het wegdek mooi weg.

Zeggen dat Mons in de bergen ligt is misschien wel een leuke woordspeling, maar de hoogteverschillen in de stad zijn precies groot genoeg om de Hill Start Assist op prijs te stellen. Zijn elektrische handrem zorgt ervoor dat je rustig kunt wegrijden op hellingen van meer dan 3%. Ook handig bij het uitrijden van ondergrondse parkings overigens.

Onze testwagen is voorzien van de nieuwe PureTech 130 S&S EAT6 motor: een 1.2-liter driecilinder met een vermogen van 130 pk, gekoppeld aan een Stop&Start systeem en een gloednieuwe 6-traps automaat.

Deze versnellingsbak verschilt van de vorige en laat beduidend snellere schakelgangen toe dankzij een nieuw besturingsprogramma voor de motor. We mochten ondervinden dat dit voor een nog beter rijcomfort zorgt doordat er met een laag motortoerental kan worden gereden. Bovendien verbruikt de motor minder brandstof en stoot hij dus minder C02 uit.

Met deze nieuwe 6-traps automaat kun je er bij volledig automatisch rijden toch nog een vlotte rijstijl op kunt nahouden. En als je echt sportief uit de hoek wil komen, voor de ‘sportstand’ in combinatie met manueel op- en afschakelen kunt kiezen.

De bestuurder wordt perfect op de hoogte gehouden van het verbruik en de snelheid en alle andere boordinformatie is in één oogopslag terug te vinden op het overzichtelijke  dashboard. Het 7” touchpad, waarop je o.a. de navigatie, het audiosysteem en de airco kunt regelen, is perfect geïntegreerd in het mooie interieur waarvoor de beste materialen werden gebruikt en dat verfraaid werd met verchroomde elementen.

Ook de zetels die de passagiers perfect ondersteunen en het beste comfort bieden, kregen een nieuwe bekleding. Leuk is ook de zwevende en schuivende armsteun tussen de zetels vooraan. Verder stelden we de ruime koffer op prijs net zoals de talrijke opbergplaatsen in het interieur van deze wagen, die met zijn nieuwe lichtsignatuur met LED-verlichting een expressievere en dynamische uitstraling krijgt.

Cultuurshock

In het Europese cultuurjaar krijgt ook de hoofdstad van de Borinage een indrukwekkende ‘metamorfose’ en dynamiek. De komende maanden kunnen we er deelnemen aan tal van culturele manifestaties, er werden 5 nieuwe musea ingehuldigd en bestaande musea zoals het Mundaneum en het Belfort worden in hun oude luister hersteld. Tijdens de zomermaanden vallen er ook tal van straatanimaties te beleven en wordt de Grote Markt volgeplant met een labyrint van 8000 zonnebloemen. De herinnering aan Vincent Van Gogh die aan het begin van zijn schilderscarrière in Mons woonde, blijft dus levendig, ook al is de grote overzichtstentoonstelling (tot 17 mei in het BAM) dan afgelopen. Zijn woonhuisje, in Cuesmes even buiten Mons, is wel het hele jaar door te bezichtigen. De ruime omgeving van Mons participeert immers in de feestelijkheden: zo loopt er in La Louvière een expo van de Antwerpse kunstschilder Luc Tuymans, en ook op de site van Grand Hornu worden tentoonstellingen in het kader van Mons2015 georganiseerd. Trek dus zeker voldoende tijd uit voor een bezoek aan deze Europese Cultuurstad en raadpleeg vooral goed op voorhand het programma op www.visitMons.be en www.mons2015.eu.

Top